Interview Marc de Hond

Marc de Hond is dit jaar voor de tweede keer host van TEDxEde. In voorbereiding van 16 oktober 2014 wanneer hij wederom alle inspirerende talks zal aankondigen, spreken we hem. 

Favoriete TEDtalk

Marc moet even opzoeken wat de naam ook alweer was, maar vindt snel zijn eigen favoriete TEDtalk. Die van Dan Gilbert: The Surprising Science of Happiness. Een Talk die hem zo heeft geraakt, dat hij vervolgens het boek van de Harvard psycholoog ‘Stumbeling on Happiness’ heeft gelezen. Momenteel is Marc zelfs een theatershow aan het voorbereiden die over datzelfde thema gaat: Scherven brengen Geluk.

Geluk

“We denken te weten wat ons gelukkig maakt, maar in werkelijkheid blijken we uiteindelijk met een dwarslaesie net zo gelukkig te kunnen zijn als met het winnen van de loterij. Ons brein is zo gemaakt dat ons geluksgevoel los staat van de omstandigheden, het brein past zich aan om ons het gevoel te geven dat we gelukkig zijn. Als we falen bijvoorbeeld, verzint ons brein er een verhaaltje omheen, zodat het toch oké is dat het niet lukte. Je ziet het bijvoorbeeld  bij Olympische sporters, die 4 jaar alles opzij zetten om een gouden medaille te winnen. Als het dan niet lukt, zou je verwachten dat zo iemand heel lang nodig heeft om zich van de teleurstelling te herstellen. Maar nee, de hersenen accepteren het verlies razendsnel en verzinnen er dan bij dat ‘brons ook mooi is’ of ‘meedoen bij nader inzien toch belangrijker is dan winnen’. Zodat zo iemand zich toch snel weer goed voelt.” Op de vraag hoe dat dan met depressie zit, antwoordt Marc: ”Het vermogen van ons brein om ons gelukkig te maken is een systeem en dat kan dus stuk. Depressie is een ziekte, het systeem is stuk. Net als een blaas, die wil zich ook legen, benen willen ons van A naar B brengen. Meestal werkt het goed, maar het kan allemaal stuk.”

We denken te weten wat ons gelukkig maakt, maar in werkelijkheid blijken we uiteindelijk met een dwarslaesie net zo gelukkig te kunnen zijn als met het winnen van de loterij.

TEDx

Marc kwam in aanraking met TED toen Monique van Dusseldorp hem vroeg voor TEDxAmsterdam in 2009. Hij dacht dat ze overdreef: een Stadsschouwburg vol mensen die naar verhalen luisteren, en bioscoopzalen vol mensen die meekijken. Vervolgens vergat hij op de uitnodiging te reageren. Toen hij later een voorbeschouwing zag bij De Wereld Draait Door, drong tot hem door dat Monique’s verhaal helemaal klopte. Toen hij later werd uitgenodigd voor TEDxAmsterdam 2012 zei hij daar direct ‘ja’ tegen. Op TEDxEde gaf hij in 2013 zijn tweede TEDtalk over een ander onderwerp, gecombineerd met het hosten van het programma. Dat was wel een aparte combinatie, maar heel leuk en dit jaar alleen maar hosten ziet hij ook naar uit.

Taste of Life

Het thema Taste of Life heeft op het gebied van voeding voor Marc veel betekenis. “Ik ben me steeds bewuster van wat ik eet, heb daar ook steeds meer kennis over. Er is best veel om op te letten met eten. En als je een beetje ijdel bent en in een rolstoel zit al helemaal. Je verbrandt veel minder, wanneer je alleen je armen beweegt, dus ik moet me er bewust van zijn dat ik gezond eet als ik niet te dik wil worden. Liefst zou ik drop, pannenkoeken, chocola en poffertjes eten, maar dat doe ik niet. Ik probeer zo veel mogelijk fruit en groente te eten.” Niet alleen gezond en mager eten is iets waar Marc de Hond op let, ook het effect op het milieu is voor hem van belang: “Waar komt mijn voedsel vandaan, tegen welke kosten voor de natuur en komt het van over de hele wereld gevlogen? Ook mijn geweten speelt dus een rol als het over voeding gaat. En omdat ik joods ben, wil ik ook nog aan die voedingsregels denken. Geen varkensvlees en geen schaaldieren. Daarbij is nog een punt hoe we met al het afval omgaan. Dat zijn dus vijf punten die ter overweging meetellen als het om voeding gaat. Ik vind het dus belangrijk om over mijn eten na te denken. En dat doen gelukkig steeds meer mensen, maar het gaat niet snel genoeg. Het is maar een klein percentage mensen die de switch al heeft gemaakt: bij de Albert Heijn sta ik altijd in de rij en bij Ekoplaza ben ik meteen aan de beurt.”

Scherven brengen geluk

Over zijn aankomende theatershow weet Marc te vertellen dat hij in 2015 in 23 theaters zal staan. Het grootste deel van de one man show heeft hij al geschreven, maar in de komende maanden gaat hij aan de slag met regisseur Silvester Zwaneveld om het ook theatraal vorm te geven. “Het optreden begon voor mij met TEDxAmsterdam. Daarvoor had ik al wel spreekbeurten gedaan, maar een eigen verhaal uit het hart vertellen voor publiek vond ik eng. TEDxAmsterdam bood hulp, middels skypesessies met een psycholoog. Die heeft me over een punt heen geholpen en daardoor ben ik in plaats van het podium te mijden, het podium leuk gaan vinden. Voor iets nieuws heb je eigenlijk maar drie dingen nodig: optimisme, tijd&moeite en hulp van anderen waar je van kunt leren. Daar ging mijn eerste TEDtalk over en dat ervaar ik nog elke dag.”