Een jaar na mijn Talk

Door Marco Verhoeven

Tijdens de editie van TEDxEde in 2013 kreeg ik de gelegenheid om op het podium mijn verhaal, over het realiseren van herinneringen en het delen van positiviteit, te vertellen. In mijn Talk vertelde ik over hoe een depressie mijn leven veranderde en mij bewust maakte van waar ik in mijn leven mee bezig was. Na mijn depressie beloofde ik mezelf om nooit meer depressief te worden en ieder jaar een moment te nemen om te reflecteren of ik mijn leven wel echt op de manier leefde zoals ik wilde. Tijdens een van deze reflectie periodes raakte ik geïnspireerd om een videoproject te beginnen. Ik filmde een jaar lang iedere dag momenten in mijn leven. Per dag koos ik één moment en daarvan gebruikte ik één seconde. Daarna monteerde ik alle seconden op chronologische volgorde achter elkaar.

Dit project deed mij drie dingen realiseren: ik ben heel erg druk en het meeste wat ik doe is leuk. Als tweede besefte ik me dat ik ontzettend veel mensen in mijn leven heb en ontmoet. En als laatste besefte ik me dat ik als ik dat videoproject niet had gemaakt, ik waarschijnlijk 90% van al die momenten was vergeten. Ik was zo druk bezig met doelen in mijn leven, dat ik vergat om stil te staan en te genieten. Het liet me beseffen dat geluk en positiviteit in veel meer dingen zitten dan dat je meestal doorhebt.

Na mijn Talk kreeg ik ontzettend veel reacties. Mensen vertelden me dat ze geraakt waren door de openheid van mijn verhaal en de blik in mijn leven. Wat ik zeker weet is dat ik met mijn Talk (al was het maar voor even) een aantal mensen bewuster heb kunnen maken van de positiviteit in hun leven, en daar was het mij om te doen. Ik vind het ook erg leuk dat mensen hun eigen videoproject (of equivalent) zijn begonnen en ben benieuwd naar hun verhalen nu we bijna een jaar verder zijn.

Eerdere edities

Als ik terug denk aan de vorige twee edities van TEDxEde dan zijn me heel veel dingen bijgebleven. Adjiedj Bakas die op de editie van 2012 vertelde over trends in online gedrag en privacy die anno 2014 relevanter zijn dan ooit. Ook de Talk van Inez Groen over communiceren met Generatie Einstein staat me van deze editie nog helder voor de geest. Van de editie van vorige jaar is me vooral het persoonlijke verhaal van Wijbe Abma bijgebleven  waarin hij verteld over zijn ‘onmogelijke’ vrijwilligerswerk in Syrië. Ook de Talk van Marc de Hond waarin hij non-monogamie bespreekbaar maakt zet mij nog regelmatig aan het denken.

TEDxEde

Wat me vooral ieder jaar bijblijft van TEDxEde is de grote dosis inspiratie die het gehele evenement met veel passie met elkaar wordt gedeeld. Niet alleen de sprekers maar ook de gasten in het publiek en de organisatie zorgen voor een dag die je nog vaak aan het denken zal zetten.

Komende editie ben ik weer aanwezig en ik zie er naar uit om weer allemaal nieuwe inzichten en contacten te verkrijgen. Zie je me lopen en kan je wat positiviteit in je leven gebruiken (alleen hoi zeggen mag natuurlijk ook)? Schiet me gerust even aan, ik deel het graag met je!

Marco Verhoeven